2014. szeptember 2., kedd

Ölelj át egy fát!

26 éves koromig falusi lány voltam. Teljesen természetes volt, hogy a házból kilépve a zöld fű, a kert, fák, bokrok, virágok fogadnak, hogy a hétvégéket kertgondozással és a veteményes szépítgetésével, illetve a fűben heverészéssel vagy a fűzfa alatti olvasgatással töltjük.






Amióta városlakó (sőt, panellakó) lettem, ez hiányzik a legjobban. Még mindig nem tudtam megszokni, hogy nem tudok bármikor kimenni az udvarra és levágni néhány tulipánt, hogy a szoba dísze legyen, vagy egy kisebb ág orgonát, amitől csodás illat lesz a lakásban.

Alig várjuk a családommal a hétvégéket (és a jó időt), hogy ki tudjunk menni a természetbe kirándulni, friss levegőt szívni, játszani, gyűjtögetni (erre itt találsz egy remek tippet - mire nem jó egy üres tojástartó?!). De valahogy én ezeknél mindig kicsit TÖBBET éreztem, amikor az erdőben sétáltam. És nem is olyan régen ráakadtam, hogy miért. A fák GYÓGYÍTANAK! Ti tudtátok?

Ha fáradt vagy, lehangolt, vagy esetleg fáj valamilyen porcikád, szerelmi csalódás ért, nem kell mást tenned, mint keresni egy megfelelő élő fát és át kell ölelni, egybeolvadni-, együtt lélegezni Vele! És még pénzbe sem kerül.
A fák, mint a legtöbb növény nélkülözhetetlenek számunkra, hiszen oxigént termelnek, amit mi belélegzünk. A leveleiből akár gyógyitalokat készíthetünk.

Az ősidők óta tudják, hogy a fákban gyógyító erők rejtőznek. A fa terápia a legjobb megoldás testi illetve lelki eredetű gondokra. Nem kell mást tenned, mint egy fához közel állsz, átöleled a bal kezed felfelé, a jobb kezed lefelé legyen, valamint a homlokod, mellkasodat és a hasadat szorítsd a fa törzséhez. Majd fordul meg, és a fejed hátsó részét, illetve a gerincedet döntsd a fatörzsnek, kis terpeszben állva. A különböző fafajták más és más panaszokra hozhatnak enyhülést. 

Íme: 

1. Energiát és erőt adó TÖLGYFA.
2. Jó kedvet és kreativítást adó NYÍRFA. Megnyugszik a lelked, ha ezt fát öleled a kebledre.
3. A sok munka után érdemes hétvégén megölelni egy BÜKKFÁT, oldja a stresszt és feltölt energiával.
4. Segít erősebbé tenni a KŐRISFA.
5. Ha szerelmi csalódáson vagy túl, ha boldogtalannak érzed magad, akkor Neked a HÁRSFÁRA van szükséged.
6. Ha kavarognak benned az érzelmek, ha szorongsz, akkor neked a GESZTENYEFA tövében kell egy kis segítséget kérned a feltöltődésre.
7. Gátlásos vagy szexuális téren? Akkor a gyönyörűséges CSERESZNYEFA vár Téged.
9. Ideges vagy? Sok benned az indulat? Bármilyen furcsa is, ezen egy FŰZFA tud segíteni, elhessegeti a negatív gondolatokat és csak pozitív energiával tölt fel.
10. Belső nyugtalanság, pánik vezérel? Akkor a kanadaiak jelképének, a JUHARFÁNAK add át Magad.


Ezek után nincs más dolgunk, mint kimenni a természetbe és egybeolvadni Velük!





A légszennyezés kiszűrésével a fák évente dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügynek világszerte, nem is szólva a kedvező pszichés hatásokról.
Több kutatás megerősítette, hogy a fákkal körülvett környezetben élők kevesebbet betegek, gyorsabban gyógyulnak, és jobban érzik magukat a bőrükben. Az Environmental Pollution (Környezetszennyezés) című folyóirat legújabb számában jelent meg az a tanulmány, amely a fák betegségmegelőzésben betöltött szerepét vizsgálja. A tanulmány szerzői azt írják, hogy például 2010-ben a fák körülbelül 17 tonnányi szennyeződéstől tisztították meg a levegőt az USA-ban, ezáltal 850 haláleset és közel 670 ezer légúti megbetegedés kialakulásának vették elejét – emeli ki a The Atlantic portál cikke.

A kutatás megállapításait egy, az Egyesült Államokat ábrázoló térkép foglalja össze, amely részletesen bemutatja, hogy mely területeken a legnagyobb a fák egészségvédő hatása. Általánosságban elmondható, hogy minél több fa van egy adott területen, annál több szennyeződést képesek kiszűrni. Azonban a sűrűbben lakott, urbánus régiókban minden egyes fának nagyobb szerepe van, mint vidéken, hiszen városban egy fának arányaiban sokkal több emberről kell „gondoskodnia” – írja a cikk.


Kevesebb fa, több haláleset


Amikor az Egyesült Államokban veszélyes méreteket öltött a smaragd kőris kéregrontó bogár pusztítása, párhuzamosan megugrott a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint légúti problémákra visszavezethető halálesetek száma is. Egy 17 évet felölelő, az USA 15 államát érintő vizsgálat több mint 6 ezer légúti, továbbá 15 ezret meghaladó szív- és érrendszeri halálesetet írt a kéregrontó bogár számlájára.

Egy korábbi, az 1970-es években született tanulmány a fák kedélyjavító hatására világított rá: azok a súlyos műtéten átesett páciensek, akik kórházi ágyukról az ablakon kinézve fákat láttak, gyorsabban gyógyultak, mint azok a társaik, akiknek szobájából a szomszédos épületekre volt kilátás. Egy másik kutatás pedig azt állapította meg, hogy közvetlenül a mellrák diagnózisa után a nők sokkal jobban tudtak a betegség legyőzésére koncentrálni, ha hetente legalább két órát a szabadban, fák között töltöttek.


Évente hétmillió áldozat

A WHO adatai szerint a légszennyezés globális szinten évente 7 millió áldozatot szed. Az egészségügyi kiadásokon túlmenően a levegőszennyezés járulékos költségeit, például az épületekben okozott károkat vagy a kieső termést is figyelembe véve a mostani tanulmány 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai fák által elvégzett levegőtisztítás éves összértékét. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes minél több zöldfelületet kialakítani, főleg a városokban – írja a szerző.





Természetre fel! :) 

források: testunklelkunk.hu
pozitivnap.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése