2014. július 16., szerda

Tibeti hangtálak



Fogalmam sincs, honnan vagy miről, de eszembe jutott, hogy egy hozzánk közel lévő művelődési házban évente néhány alkalommal tibeti hangtálas terápiát szoktak tartani. Mindig kíváncsian nézegettem a hirdetést a művelődési ház előtt, de sosem mentem még el egyszer sem a "terápiára", pedig nagyon érdekel! Így kicsit utánaolvatam, mi is ez.






A hangtálak története: 
A hangtálakat többféle elnevezéssel illeti a magyar nyelv: éneklő edény, hangtál, tibeti éneklő edény, tibeti hangtál, zengő tál. Mindegyik kifejezés használata helyes. Származása régi korokra és távoli vidékekre vezethető vissza. Története legalább olyan messzire nyúlik, mint a gongé — több ezer éves eszköz tehát. Tibet, Nepál, India, Kína vallási szertartásainak elengedhetetlen kelléke volt, de a hétköznapokat is jól szolgálta: edényként használták a szerzetesek a Himalája égig érő hegyei között megbúvó kolostorokban.

A hagyományok szerint hét különböző fém ötvözetéből állították elő (mindegyik fém az analógia törvényei szerint megfelel egy bolygónak): arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom, higany. Ezek a fémek garantálják a hangtál egyedülálló hangját és harmóniáját, felharmonikusokban gazdag hangzását. Így a hangtálak manapság a hangmasszázs, hangterápia, hangtálterápia, hangmasszázsterápia, hangfürdő, sejtmasszázs módszerének alapvető eszközeit képezik.

A szájhagyomány szerint imádsággal kovácsolták őket — minden kalapácsütéshez egy imádságot fűztek. Itt kell megjegyezni, hogy a manapság készült edényeket nem mindig pontosan a hagyomány szerinti hét fém ötvözetéből készítik. Néha kevesebb, néha több fémet használnak. Az ősi receptet a készítők a mai napig titokban tartják, a pontos anyagösszetételt nem osztják meg senkivel. Többek között az eltérő anyagösszetétel a magyarázata a tálak eltérő színének. Az eredetinek tartott, ősi tibeti recept és eljárás szerint már nem készülnek hangtálak — ezeket már csak nyugati régiségboltokban lehet beszerezni. Ez nem jelenti azt, hogy a mai hangtálak ne lennének éppen olyan jók és jól használhatók, mint a régiek. Természetes, hogy minden készítő - legyen akár nepáli, indiai - bizonyos munkafázisokhoz (pl. polírozás, peremek megmunkálása, gravírozás, vésés) igénybe veszi a munkafolyamatot megkönnyítő kéziszerszámokat, kisgépeket. Napjainkban a forgalomban lévő hangtálak zöme, Nepálban, Indiában készül. Ezeket szoktuk „eredeti” jelzőkkel illetni. Ezen túlmenően készülnek még hangtálak Japánban, Vietnamban, Kínában, főként öntési eljárással.

A nyugati világ először a 19. század utazóitól szerzett tudomást a hangtálak létezéséről és használatáról, de igazi fellendülést a hatvanas évek hippi-mozgalma hozott: sok nyugati fiatal utazott Indiába, ahol megismerkedtek a hangtálak használatával, megtapasztalták varázslatos erejét, majd visszatérve hazájukba, „divatba hozták” őket. Napjainkban egyre népszerűbbé válik a hangtálak rezonanciájával való gyógyítás, energetizálás, stresszoldás, wellness.


Milyen eredményeket várhatunk a tibeti hangtálak terápiás célú használatától?

Röviden azt mondhatjuk: nyugtató, harmonizáló hatást, az egészség megőrzését és gyógyító erőt.

A hangtálak - a gong és számos más hangszer mellett - fontos eszközei és kiegészítői az egészség megőrzését szolgáló alternatív eljárásoknak, a gyógyulási folyamatok serkentésének. Emlékeztetnek bennünket belső egységünkre és teljességünkre, a test, szellem és lélek egészséges összhangjára. A hangtálak csodálatos hangja oldja a stresszt, megnyugtatja az idegeket, ellazítja a feszült izmokat, csillapítja a fájdalmakat. Jó tapasztalatok vannak a félelmek és szorongások sikeres oldására is. Minden erőfeszítés nélkül gyorsan relaxált állapotba kerülhetünk a hangjuk által. A tökéletes ellazulás gyakran olyan gyógyhatással jár, hogy a további gyógykezelést is kiváltja. Jó szolgálatot tesz meditációhoz való előkészülethez, sőt a meditáció kísérő hangjaként is alkalmazhatjuk a hangtálak hangjait, rezgéseit. A hangmasszázs, hangterápia, hangtálterápia, hangmasszázsterápia, hangfürdő, sejtmasszázs összes módszere a jó egészséget, közérzetet szolgálja.

forrás: rezgesterapia.hu






Nekem már hallgatni is jólesett. Elképzeltem, ahogy részt veszek egy hangmasszázson

A hangtál kezeléshez - hangmasszázshoz - a vendég kényelmes, lehetőleg pamut ruhában elhelyezkedik egy kezelőágyon vagy a földön kialakított fekhelyen. Meghatározott kezelési menetet követve, a test egyes pontjaira különböző méretű tálakat helyeznek, amelyeket filccel bevont ütővel lágyan megütnek.

A hangtálakból előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak és koncentrikus körök formájában végigáramlanak az egész testben. Ha a testben nincsenek energetikai blokkok, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak, majd kilépnek a lábujjaknál és a hajszálak végénél.

A rezgéseket a vendég azonnal érzékeli, és a folyamatos hang- és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazul. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíteni a szervezet öngyógyító képességét, és energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokra.

Mivel szervezetünk mintegy háromnegyede víz, a hangmasszázs fizikai hatást gyakorol egész szervezetünkre: szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, eljutnak az izmokhoz, a belső szervekhez, megmozgatva minden sejtet. A tálak által közvetített kellemes, vibráló érzés mellett a rezgések behangolják szervezetünket, így állítva helyre energetikai rendszerünket.

A hangtál terápia - hangmasszázs - másik hatása, hogy a gazdag skálán folyamatosan érkező hangok könnyen és gyorsan, bármilyen technika alkalmazása nélkül juttatnak kellemes, ellazult, relaxált állapotba, mely állapot jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre.

Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag töltődünk, és a többszöri kezelések hatására erősödik többek között az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás, a kiegyensúlyozottság.

A hangtál kezelés - hangmasszázs - hatásai:
- a stressz okozta feszült állapotok oldódása
- a légzés javulása, elmélyülése
- az immunrendszer felerősödése, öngyógyító folyamatok beindulása
- az energiablokkok oldódása
- a nyak, a váll, a hát, a deréktáji izomfájdalmak enyhülése, megszűnése
- a fejfájás, alvászavarok elmúlása
- az emésztés szabályozása, alhasi görcsök oldódása
- a keringési zavarok, magas vérnyomás helyreállítása
- a tanulási nehézség leküzdése, a koncentráció, a motiváció javulása
- a viselkedés harmonizálása


forrás: szivarvanylotusz.hu


Azt hiszem, legközelebb nem hagyom ki! ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése