2014. június 23., hétfő

A relaxáció...

... avagy ki tudunk-e kapcsolni ÚGY IGAZÁN?


A test és a szellem ellazítása nem könnyű feladat, és ezt csak az tudja, aki próbált már egy nehéz és stresszes nap végén ellazulni, pihenni. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, velem a következő szokott történni lefekvéskor: bebújok az ágyba, behunyom a szemem, fokozatosan ellazítom a fejem, az arcom, a végtagjaim (ahogy a relaxációs DVD-ről tanultam még kismama koromban :) ), stb, ... és egyszer csak azt veszem észre, hogy azon jár az agyam, hogy nehogy elfelejtsek váltásruhát vinni a kisfiamnak az oviba, és nehogy elfelejtsem felhívni a cégnél az informatikusunkat, és vajon mit főzzek szombaton ebédre, stb. És mire ellazítanám a talpamat, győz a fáradtság, és már be is aludtam. :)

Pedig a relaxáció tanulható! Talán az egyik leghatékonyabb stresszűző módszer, napi 10-15 perc teljes csend és nyugalom pozitív hatással van a vérnyomásra és a szívműködésre is. Ha reggel végzed, azt fogod érezni, hogy teljes tested és lelked felfrissült. Mindezek mellett ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, ha pedig mégis bekövetkezik egy betegség, gyorsabb a felépülés.

A különféle relaxációs gyakorlatokat hosszú távon végezve úgy fogod érezni, mintha kicseréltek volna. Lehet, hogy még a gyerekeid sem ismernek rád, másképp reagálsz arra, ha épp meg akarják ölni egymást. :)

kép forrása: pixabay.com


Mutatok egy viszonylag egyszerű relaxációs gyakorlatot:

1. nyújtóztasd ki kezed és lábad, hogy ne feszüljenek be közben az izmaid, és keress egy nyugodt helyet a lakásban.
2. feküdj le kényelmesen (ülve is csinálhatod, de fekve talán jobban tudsz koncentrálni)
3. lélegezz mélyeket lassan, nyugodtan
4. vegyél nagy levegőt, és feszítsd be az arcizmaidat, tartsd így 3-4 másodpercig, majd lassan, fokozatosan fújd ki a levegőt és lazítsd ki az izmokat
5. vegyél újabb nagy levegőt, feszítsd be nyakad és vállad, tartsd így 3-4 másodpercig, majd újra, ahogy kifújod a levegőd, engedd el a feszítést és lazíts
6. ezt a gyakorlatsort lassan csináld végig fejed búbjától a talpadig, közben pedig képzelj el egy szép és nyugodt helyet, tengerpartot, virágos mezőt, hegyeket, akármit.
7. ha az összes izmodat megfeszítetted és elengedted, feküdj még kb. 15 percet ebben a pózban, képzeld el, hogy az összes izmod teljesen laza. Esetleg hallgass relaxációs zenéket közben, a Youtube-on rengeteget találsz. Nekem ez az egyik kedvencem:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése