2014. június 25., szerda

Könyvajánló

Szerintem minden anya ismeri Vida Ágit, a kismamablog.hu babapszichológusát, számtalan jótanács megfogalmazóját, az anyák örök segítőjét? Nemrég jelent meg új könyve, már az előszava is nagyon tetszik. Ajánlom minden édesanyának, aki elbizonytalanodik magában, aki úgy érzi, túl sokat (vagy épp túl keveset) aggódik, illetve aki nem érzi az anyai ösztönt, és nem látja mindig rózsaszínnek az életét a picivel.



"Ki vagyok én? Jó anya vagyok? Jól csinálom? - merül fel gyakran az anyákban. Néha ki is mondja a kérdést, máskor csak a szemében kanyarog a kérdőjel.

Miért kérdezzük ezt? Miért fontos, hogy elég jók vagyunk?e? Miért leszünk bizonytalanok, ha más másként csinálja, másként tudja, másként érzi? Ha neki könnyebben megy? Miért neurotikusak,túlaggódók a mai anyák?

Miért érzik úgy, hogy folyamatosan bizonyítaniuk kell a különféle szerepeikben: anyaként, társként, szeretőként, munkaerőként?
Miért nem tudnak felhőtlenek lenni?
Miért csupa kérdőjel számukra az anyaság?
Miért nem tudjuk az élet természetes részeként kezelni?
Miért nem érezzük az anyai ösztönt?
Ezeket a kérdéseket teszi fel és válaszolja meg az Anyapszichológia c. könyv. Igyekszik megfogalmazni a kimondhatatlant: az anyák szerteáradó érzelmeit. A bűntudatot, az aggódást, a félelmet, az egymásban való feloldódást, a testi és lelki szimbiózist, a szeretetet.

Azt, ahogyan a kislányból nő, a nőből anya válik. Végigkísér az anya belső utazásán a fogantatástól kezdve a várandósságon át a szülésen keresztül egészen a gyermek felnőtté válásáig.

Miért fontos foglalkoznunk az anyaság lélektanával? Mert a gyermeknevelési praktikák és jótanácsok mit sem érnek, ha az anya nem ismeri saját magát. Ha lelkiismeretfurdalása van, ha szorong, ha depressziós, ha a fáradtságtól annyira kétségbeesett, hogy már bármire képes lenne, csak végre csend legyen. Ha nem képes befelé figyelni és felismerni, mire is van valójában szüksége a gyermekének, mert annyira leköti, hogy mások elvárásainak megfeleljen."


forrás: libri.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése